logo
Observatoris del paisatge

Recommend Print

Observatoris del paisatge

ESPANYA


ARQUEOLOGIA DEL PUNT DE VISTA

Citem del bloc els seus interessos en la difusió de projectes d'investigació, teòrics i audiovisuals, que tracten d'un anàlisi de la percepció de l'actualitat a través de l'estudi i la recuperació de testimonis, documents i tecnologies de la representació d'èpoques anteriors. Aplicacions i referències freqüents a la refotografia.

OBSERVATORI DEL PAISATGE DE CATALUNYA

L'Observatori del Paisatge de Catalunya és un ens d'assessorament de l'administració catalana i de conscienciació de la societat en general en matèria de paisatge. La seva creació respon a la necessitat d'estudiar el paisatge, elaborar propostes i impulsar mesures de protecció, gestió i ordenació del paisatge de Catalunya en el marc d'un desenvolupament sostenible.

OBSERVATORIO METROPOLITANO

Projecte de caire multidisciplinari sobre els fenòmens de transformació urbana: La importància d'analitzar mínimament aquest espai en mutació forma ja part de les agendes dels moviments socials. La intenció d'aquest taller és construir un espai de comunicació entre militants, tècnics i interessats i sobretot entre petits projectes (o embrions de projectes) d'investigació militant que es dónen ja a la ciutat i als moviments socials.

FAME: "FOTOGRAFÍA Y ARQUITECTURA MODERNA EN ESPAÑA, 1925-1965"

Projecte d'investigació sobre fotografia i arquitectura moderna a Espanya que té com a un dels seus objectius aportar un marc documental per a l'estudi de l'arquitectura contemporània.

OBSERVATORIO DEL PAISAJE DE CANARIAS

Iniciativa de l'àrea de Cultura del Govern de Canaries que sorgeix arrel de la II Bienal d'Arquitectura, Art i Paisatge, 2008:  Desde 2008 viene trabajando en la inmplementación del compromiso de Canarias con la Convención Europea del Paisaje, siendo uno de los territorios pioneros en el Estado Español y en la Unión Europea en contar con un observatorio.

 

 

 


 

EUROPA

 

LOD. LANDSCAPE OBSERVATORY DOCUMENTATION

Plataforma d'intercanvi d'informació i actualitats amb opcions de localització i base de dades d'observatoris europeus

 

EUROPEAN TANK OF LANDSCAPE OBSERVATORIES (ETLO)

Xarxa d'observatoris del paisatge d'àmbit regional.

 

OBSERVATOIRE CITOYEN DU PAYSAGE

Projecte desenvolupat a Wallon (Bèlgica) de sensibilització i implicació ciutadana en l'observació i valoració del seu paisatge proper.

 

THE CITY REVISITED

Projecte re-fotogràfic de la ciutat de Derry (Regne Unit) vinculat a la tasca dels fotògrafs Andy Horsman and Paul McGuckin.

 

EUROPEAN LANDSCAPE NETWORK

Projecte vinculat al Conveni europeu del paisatge, també conegut com "El Conveni de Florència", aprovat pel Consell d'Europa l'any 2000. Ara es troba en vigor en la gran majoria d'Estats europeus. Els seus principis han donat lloc a una innovació substancial en l'enfocament de qüestions relatives al paisatge de tot el continent

 

 

OBSERVATORIO VIRTUAL DEL PAISAJE MEDITERRÁNEO

Consulta online d'imatges del paisatge mediterrani per tipologia i localització geogràfica.

OBSERVATOIRE PHOTOGRAPHIQUE DES PAYSAGES DES HAUTS-DE-SEINE.

El principi és el d'una campanya fotogràfica en 40 llocs de diverses característiques, que es repeteix cada any sota les mateixes condicions (mateix enquadrament, mateixa temporada, les mateixes condicions de temps) i s'observen paisatges i les seves evolucions.

OBSERVATOIRE PHOTOGRAPHIQUE DU PAYSAGE

Secció Web de la pàgina del Ministeri Francès d'Ecologia, Desenvolupament sostenible, Transport i Habitatge, on es descriuen els principals objectius, metodologies i aplicacions de l'observatori fotogràfic del paisatge: establir un fons de sèries fotogràfiques que permeti analitzar els mecanismes i els factors de les transformacions de l'espai i els rols dels diferents factors causants per tal de guiar el desenvolupament positiu del paisatge. La pàgina incorpora un enllaç per a la consulta online del seu fons fotogràfic.

 

INVENTAIRE DES PAYSAGES DE POITOU-CHARENTES

Inventari dels paisatges de Poitou-Charentes, produït amb el suport de la regió de Poitou-Charentes, el Ministeri de Planificació Física i Medi Ambient i la Unió Europea entre juliol de 1997 i desembre de 1999.

DES IMAGES ET DES MOTS LE BLOG DE THIERRY GIRARD

Entrada del bloc de Thierry Girard, De l’observation des paysages, sobre alguns aspectes d'interès relacionats amb  l’Observatoire Photographique National du Paysage de França i la Mission Photographique de la Datar.

L'OBSERVATOIRE DU PAYSAGE SEMOIS-SEMOY

Projecte de refotografia amb periodicitat de 125 indrets belgues i 25 francesos, de la zona transfronterera.

OBSERVATOIRE PHOTOGRAPHIQUE DES PAYSAGES DE VANOISE

Web viculada al Parc Nacional de Vanoise que permet la visualització d'un conjunt de fotografies destinades a l'observació regular, mitjançant pràctiques refotogràfiques, de fotografies històriques i d'altres realitzades des de 2005.

RECOLLECTING LANDSCAPES

Web vinculada a Labo S (Architecture and Urban Development Department Ghent University) i la University Library de Gant (Bèlgica). Incorpora la difusió i analisi d'una tercera serie de refotografies del paisatge duites a terme per Jan Kempenaers al 2003 sobre imatges de Georges Charlier i Leo Vanhecke de 1980, basades, al mateix temps, en les que Jean Massart realitza del paisatge urbà i natural de Gant a principis del segle XX.

GUI.PA. GUIA DEL PAESAGGIO D'ITALIA. OSSERVATOIO DEL PAESAGGIO ITALIANO PER LA COMUNICAZIONE E LA FORMAZIONE

En la mateixa web s'especifica que l'objectiu del Centre és la representació en línia del paisatge italià destinat al seu ús en diverses àrees: les formes de desenvolupament i incentius del turisme cultural per a la difusió i educació ambiental, la investigació i l'ensenyament acadèmic amb la tasca professional. L'Observatori també està estructurat per familiaritzar-se amb els paisatges i començar una discussió pública sobre uns casos concrets.

PAYSMED - IL PORTALE DEI PAESAGGI MEDITERRANEI

Eina per a la integració i difusió de coneixements sobre els paisatges de la Mediterrània. És un centre de documentació, una col·lecció en línia de documents de treball, estudis i investigacions, publicacions en el camp de la planificació, gestió i millora del paisatge. Inclou estudis de casos, així com conceptes i referències de les mesures polítiques i pràctiques en el paisatge.

OSSERVATORIO REGIONALE QUALITÀ DEL PAESAGGIO REGGIONE ABRUZZO

Els objectius queden definits en la mateixa web de la següent manera: l'Observatori proporciona les dades cognitives a través del monitoratge constant i la informació de catalogació en la dinàmica del canvi en el paisatge, fomentant els arxius de la indústria. L'Observatori també promou estudis, projectes, investigacions i anàlisi dirigits a la comprensió dels factors de vulnerabilitat del paisatge, la preservació i protecció dels seus valors històric-culturals. Promou el coneixement i la realització de seminaris destinats a la construcció de la cultura i el paisatge amb especial atenció a la seva protecció i millora.

IRELAND THEN AND NOW – REPHOTOGRAPHY

Refotografies de paisatges urbans d'Irlanda, de Paul Kelly.

SCOTLAND LANDSCAPE: WHAT IS REPHOTOGRAPHY?

Recomanacions tècniques i exemples de refotografia del paisatge escocès.

HISTORY VISION: REPHOTOGRAPHING THE IRON CURTAIN

Refotografies de la configuració urbana entorn al mur de Berlín.


 

 

ESTATS UNITS

THIRDVIEW. A REPHOTOGRAPHIC SURVEY OF THE AMERICAN WEST

Projecte de refotografia al voltant de representacions històriques de paisatge de l'oest americà,partint de imatges de fotògrafs de meitats del segle XIX com Timothy O’Sullivan, William Henry Jackson, John K. Hillers, i William Bell, ja refotografiades en els anys 70 per la Rephotographic Survey Project. A part de la visualització online de l'arxiu d'imatges comparades, el lloc incorpora important informació sobre mètodes i tècniques refotogràfiques.

THE DESERT LABORATORY REPEAT PHOTOGRAPHY COLLECTION

Arxiu vinculat a la U.S. Geological Survey , format per  "fotografies repetides" que documenten els canvis en el paisatge del deserts d'Arizona  i la vegetació del sud-oest dels Estats Units, incloent imatges del nord-oest de Mèxic i Kenya.

DESERT RESEARCH INSTITUTE

Concepcions sobre la "refotografia històrica" i seqüències comparatives del desert nord-americà.

THE LANDSCAPE CHANGE PROGRAM

The Landscape Change Program, vinculat a la Universitat de Vermont, és una col·lecció virtual d'imatges que documenta 200 anys d'aquesta ciutat. L'arxiu incorpora la possibilitat de cercar, comentar, localitzar i afegir imatges generades pels visitants.

FRISCO CITY REPHOTOGRAPHY

Lligams entre refotografia i història oral com a eina de coneixement històric de la comunitat d'Alabama.

 


 

 

CANADÀ

MCCORD MUSEUM OF CANADIAN HISTORY: Urban Life through Two Lenses

 

Refotografia de la ciutat  per part de Andrezej  Maciejewski, en base a imatges 100 anys anteriors de William Notman. Part de l'exposició es reprodueix virtualment a la pàgina.

 

G.DAVISON-REPHOTOGRAPHY OF HISTORICAL SITES

Usos, recomanacions tècniques i processos concrets sobre refotografia de llocs històrics.